Mari Hultgren

Uppväxten i en invandrad finsk familj har präglat Mari Hultgren både som person och hur hon ser på samhället. Hon vill skapa fler öppna platser i kommunen och växla upp klimatarbetet. 

Mari Hultgren är kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens vice ordförande sedan årsskiftet 2018/2019. Tjänsten som grundskollärare med huvudämnena historia och samhällskunskap är pausad, men ny i politiken är hon inte.

– Men jag har aldrig tidigare ägnat mig åt politik på heltid. Nu har jag chans att få påverka samhället i en riktning jag tror är bra. Jag är så tacksam för den möjligheten, säger hon.

Du kommer till ett nytt land och ser att du är längst ner i ordningen, med kassa arbetsvillkor.

Samhällsbyggnadsnämnden har hon suttit i sedan 2006 och i kommunfullmäktige sedan 2010. Utöver det har Mari Hultgren haft fler politiska uppdrag, så att fylla fritiden har inte varit svårt.

När hon berättar om sig själv framgår det snabbt hur mycket hon präglats av att komma från en invandrarfamilj. I slutet av 1960-talet flyttade hennes familj och släkt hit från Finland.

– Jag försöker inte göra några poänger av det, men att komma till Sverige var oerhört svårt för dem. Mamma lärde sig aldrig svenska.

Mari är den enda i familjen som är född i Sverige, och fram till att hon var tolv år pratade föräldrarna om att flytta hem.

– Tills dess såg jag inte Sverige som mitt hem, så jag kan verkligen förstå barnen från till exempel Syrien och Somalia, som har en dröm om ett hem där de inte ens bott. Det blir nog lätt romantiserat.

Vi har inga bra sittplatser för människor som inte vill konsumera. De blir hänvisade till någon bänk nära en papperskorg.

Mari Hultgrens pappa var medlem i IF Metall och aktiv i facket.

– De var nog lite mer liberala i Finland, men så kommer man till ett nytt land och ser att man är längst ner i ordningen med kassa arbetsvillkor. Jag brukade följa med pappa på fackmötena och sitta under bordet, berättar hon.

Medlem i Socialdemokraterna blev hon 2004, men engagemanget började på 1990-talet då ett företag ville lösa in familjens torp som var deras hem. Mari Hultgren, som då var småbarnsförälder, tog reda på vad som stod i jordabalken. Det slutade med att kommunen fick medla.

– Jag blev inte imponerad över hur Socialdemokraterna, som då styrde kommunen, hanterade det, minns hon. Men vill man påverka något är det bäst att göra det inifrån.

För Mari Hultgren finns inget annat partipolitiskt alternativ.

– Vi är ett parti som står upp för dem som inte har en egen röst. Jag tycker inte vi ska förkasta marknadslösningar, men vi måste reglera marknaden. Marknaden kan inte lösa samhällsproblem, utan det måste vi göra tillsammans.

Som parti kan vi inte sjabbla bort miljö- och klimatfrågan.

Som ansvarig för samhällsbyggnadsfrågor vill hon jobba med att få till fler ytor som är öppna för alla i kommunen, platser där man kan vara utan att behöva konsumera.

– Se på våra torg. Där måste du köpa något för att få sätta dig, och det slår mot ungdomar och äldre. Vi har inte bra sittplatser för människor som inte vill konsumera, de blir hänvisade till någon bänk nära en papperskorg.

Mari Hultgren brinner också för miljö- och klimatfrågan. Här måste politiken gå i framkant, anser hon. Som parti kan inte Socialdemokraterna sjabbla bort den.

– Det finns så mycket att göra, till exempel att få bort transporter från vägarna till järnvägen, därför är ostlänken så viktig. Lokalt borde vi ge särskilt stöd till återbruksföretag. Det är ett steg mot att få en cirkulär ekonomi.

Hon oroas också över den växande segregationen, och önskar att fler barn möttes i skolan.

– Men vi får inte glömma de vuxna. Här kommer vi in på det vi tidigare pratat om – är våra torg och ytor öppna för alla?

Hon tycker också att kommunen borde bli mer inkluderande och uppmärksamma högtider som inte är traditionellt svenska. För Linköping kommer alltid vara Linköping, även om samhället ständigt förändras.

– I mig bor fortfarande det lilla barnet som har föräldrar som pratar ett annat språk, där man nästan kan känna människors misstänksamhet.

Fakta

Namn: Mari Hultgren
Född: 1971
Familj: Make som hon kamperat ihop med i över 30 år. Två vuxna barn.
Uppvuxen: Linköping

Politiska uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige sedan 2010. Har suttit i geografiska utskottet Åkebo under lika lång tid. Samhällsbyggnadsnämnden sedan 2006. Stiftelsen Trädgårdsföreningen sedan 2006. Stångåstadens styrelse 2011-2019. Räddningstjänsten Östra Götaland sedan 2010.