Mikael Sanfridson

Bakom sig har han ett långt engagemang inom arbetarrörelsen, både inom partiet, facket och andra föreningar. Sedan årsskiftet hösten 2022 är han borgmästare i Linköpings kommun. 

Mikael Sanfridson gick med i Socialdemokraterna på vårkanten 1991. Han var då anställd chaufför på ett bussbolag och hade gått en facklig studiecirkel om löner och arbetsvillkor.

– Under kursen kom vi in på politiken. Jag såg att det fanns orättvisor både i arbetslivet och i övriga livet. Jag glömmer inte de ensamstående som hade svårt att få barnomsorgen att gå ihop med skiftarbetet, eller kamrater med andra problem, berättar han.

Att det blev just Socialdemokraterna beror på att han gillar partiets syn på människan, samhället och demokratin.

– Jag förstod sambandet mellan förbättringar på arbetsplatsen och i övriga livet. Det hänger ihop.

I dag är Mikael Sanfridson borgmästare och har tidigare varit kommunalråd med inriktning på äldreomsorg.

– Förtroendeuppdrag kräver ödmjukhet, att man kan lyssna och prata med människor och förstå deras vardag. Det finaste med att vara borgmästare är att man är en representant för Linköpingsborna.

Lyfter man blicken skulle Mikael Sanfridson vilja se utjämnade klyftor mellan olika länder eftersom det främjar fred.

– En välfärdsstat bedöms utifrån hur man tar hand om dem som är särskilt sköra, om det finns möjlighet att få stöd och hjälp utan att vara rik, säger han.

Vad tycker han då om att göra utanför politiken?

– Privat blir det lite utförsåkning och kanske ett parti schack. Jag är inte så bra på det sistnämnda, men tycker det är kul. Jag tycker också om att läsa men vardagen är full av aktiviteter hela tiden.

Annars gillar han att semestra med husvagn, det enkla livet då familjen är tillsammans.

– För mig är det frihet.

Fakta

Namn: Mikael Sanfridsson
Född: 1966
Familj: Sambo och två döttrar
Uppvuxen: Gällivare

Politiska uppdrag: 2019-2022: vice ordförande i äldrenämnden, 2016-2018: Ordförande i äldrenämnden. Dessförinnan en lång lista på uppdrag, både inom partiet, kommunen och föreningar inom arbetarrörelsen.