Mikael Sanfridson

Bakom sig har han ett långt engagemang inom arbetarrörelsen, både inom partiet, facket och andra föreningar. En av Mikael Sanfridsons hjärtefrågor är att alla Linköpingsbor ska känna sig trygga med äldreomsorgen den dag man behöver den. 

Mikael Sanfridson gick med i Socialdemokraterna på vårkanten 1991. Han var då anställd chaufför på ett bussbolag och hade gått en facklig studiecirkel om löner och arbetsvillkor.

– Under kursen kom vi in på politiken. Jag såg att det fanns orättvisor både i arbetslivet och i övriga livet. Jag glömmer inte de ensamstående som hade svårt att få barnomsorgen att gå ihop med skiftarbetet, eller kamrater med andra problem, berättar han.

Att det blev just Socialdemokraterna beror på att han gillar partiets syn på människan, samhället och demokratin.

– Jag förstod sambandet mellan förbättringar på arbetsplatsen och i övriga livet. Det hänger ihop.

Den som slitit ett långt liv ska få en bra omsorg den dagen personen hör av sig till kommunen

I dag är Mikael Sanfridson kommunalråd, det har han varit sedan 2016. Det bästa med uppdraget är att man har stort inflytande och kan vara med och påverka, tycker han.

– Men det kräver ödmjukhet, att man kan lyssna och prata med människor och förstå deras vardag. Det finaste med att vara kommunalråd är att man är en representant för linköpingsborna.

Förra mandatperioden var han äldrenämndens ordförande, efter den senaste valförlusten är han nu vice ordförande.

En viktig fråga för Mikael Sanfridson är att äldreomsorgen ska fungera lika bra, oavsett var i kommunen du bor.

– Den som slitit ett långt liv ska få en bra omsorg den dagen personen hör av sig till kommunen.

– Likvärdigheten är också oerhört viktig, fortsätter han. Du ska du känna dig trygg med att du får en god omsorg som är anpassad till dina egna behov.

Jag glömmer inte de ensamstående som hade svårt att få barnomsorgen att gå ihop med skiftarbetet

Han nämner också villkoren för personalen. Är personalen stressad, saknar kunskap och är för få, kommer de inte kunna ta hand om de äldre på ett bra sätt.

– Därför är det viktigt att de är tillräckligt många, med rätt mandat, rätt utbildning och bra arbetstider.

Ett konkret mål för Mikael Sanfridson är att ta bort de delade turerna i kommunen. Delad tur innebär att den anställda jobbar ett par timmar på morgonen, får ledigt mitt på dagen och sedan jobbar eftermiddag och kväll igen.

Driftformen är inte det viktigaste, men Mikael Sanfridson anser att äldreomsorgen blir bäst om kommunen driver den själv där privata alternativ används som ett komplement. Det har erfarenheter från senaste mandatperioden visat.

Lyfter man blicken skulle Mikael Sanfridson vilja se utjämnade klyftor mellan olika länder eftersom det främjar fred.

– En välfärdsstat bedöms utifrån hur man tar hand om dem som är särskilt sköra, om det finns möjlighet att få stöd och hjälp utan att vara rik, säger han.

Vad tycker han då om att göra utanför politiken?

– Privat blir det lite utförsåkning och kanske ett parti schack. Jag är inte så bra på det sistnämnda, men tycker det är kul. Jag tycker också om att läsa men vardagen är full av aktiviteter hela tiden.

Annars gillar han att semestra med husvagn, det enkla livet då familjen är tillsammans.

– För mig är det frihet.

Fakta

Namn: Mikael Sanfridsson
Född: 1966
Familj: Sambo och två döttrar
Uppvuxen: Gällivare

Politiska uppdrag: Vice ordförande i äldrenämnden och sektorsansvarig för välfärd och socialpolitik. Dessförinnan en lång lista på uppdrag, både inom partiet, kommunen och föreningar inom arbetarrörelsen.