Håll fast vid beslutet om simhallen

Vi får inte glömma vilka vi bygger simhallen för. Det är för alla idrottsföreningar, barn och fritidsmotionärer i vår kommun. Kraftiga förseningar skulle främst drabba Linköpingsborna

Det har varit nog med turer kring simhallen. Placeringar har skiftat, beslut har rivits upp och byggstarter senarelagts. Samtidigt som kommunens nuvarande simhall från 1960-talet blivit mer och mer sliten.

Lyckligtvis finns ett beslut om en ny simhall som kommer byggas vid Tinnis. Detaljplanen har gått igenom, i sommar tas första spadtaget och den kommer stå färdig 2022.

Därför läser vi med häpnad hur Michael Cocozza (L), Christer Mård, Carl Fredrik Grönhagen och Per Nilsson i elfte timmen börja prata om att flytta simhallen till fältet mellan Saab Arena och Stångån.

Inser de vilka risker det innebär? Blir det verklighet får vi sannolikt förseningar. En flytt kräver nya geologiska bedömningar, justering av ritningarna och en ny markhandling.

Linköpingsborna är trötta på att vänta och simhallen behöver stå klar 2022. Här är tre argument till varför simhallen bör stå kvar på Folkungavallen:

  1. Ekonomin. Hur ofta blir stora byggen billigare av att skjutas fram flera år i tiden? Om simhallen åter flyttas innebär det kraftiga förseningar, och vi riskerar obehagliga överraskningar i form av fördyringar.
  2. Föreningslivet. Föreningslivet har redan väntat för länge på en ny simhall. Det är naivt av debattörerna att påstå att en flytt inte skulle innebära förseningar.
  3. Läget. Tinnerbäcksbadet är uppskattat av Linköpingsborna och en pärla från 1930-talet som bör bevaras och utvecklas. Simhallen får dessutom ett centralt läge som det är lätt att ta sig till och från – även för den som inte har bil. Blir Folkungavallen bara ett bostadsområde riskerar badet att kännas mer privat än den fina mötesplats det är i dag.

Det är ingen hemlighet att Alliansen tidigare önskat att simhallen ska ligga på Stångebro. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna lovade dock under förra mandatperioden att inte sätta käppar i hjulet för den nuvarande placeringen. Det är viktigare att Linköping får en ny simhall än att placeringen blir exakt som de önskar, hette det då.

Vi hoppas Alliansen håller vad de lovat och inte låter politisk prestige äventyra projektet. Ändra inte i planerna. Ytterligare turer i simhallsfrågan riskerar att spä på ett politikerförakt som varken vår kommun eller samhälle mår bra av.

Vi får inte glömma vilka vi bygger simhallen för. Det är för alla idrottsföreningar, barn och fritidsmotionärer i vår kommun. Kraftiga förseningar drabbar främst Linköpingsborna – glöm inte det.

Kristina Edlund (S), gruppledare och kommunalråd
Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och kommunalråd