Mälarbacken , enhet 6a, Björn Melander och Almaze Aberha Foto & Copyright:Martina Huber/Socialdemokraterna

Fem nya trygghetsboenden i Linköping

Den ofrivilliga ensamheten bland äldre ska brytas och tryggheten öka. Därför går Socialdemokraterna i Linköping till val på fem nya trygghetsboenden i kommunen där spadtag ska tas under nästa mandatperiod.

Allt för många äldre i Linköping lider av ofrivillig ensamhet något som ofta leder till ökad otrygghet. Därför vill vi öka antalet trygghetsboenden för att ge fler äldre ett boendealternativ som innebär att man har sitt eget boende, samtidigt som viss service finns.

– Vi behöver fortsätta satsa på de äldre i Linköping och utveckla vår äldreomsorg. En förutsättning är att lyckas är att de skattepengar Linköpingsborna bidrar med stannar i vår välfärd. Därför går vi till val på att bygga fler trygghetsboenden i Linköping, för oss går det före stora skattesänkningar, säger Mikael Sanfridson (S).

Trygghetsboenden är en boendeform som innebär att man som äldre har sin egen lägenhet, men att viss service finns i huset i form av till exempel lunchservering samt att stöd i form av en värdinna finns på plats. Idag finns det för få trygghetsboenden i Linköping i jämförelse med den efterfrågan som finns.

De platser som vi vill bygga nya trygghetsboenden på är Vikingstad, Linghem, Ullstämma/Möjetorp och Djurgården, samtidigt som planeringen för trygghetsboendet på Älgvägen ska fortsätta. Att trygghetsboenden ska finnas i olika delar av kommunen är viktigt för att ge äldre möjlighet att bo kvar i sitt område, även när man vill ha viss omsorg och ökad trygghet.

– Många äldre vill bo hemma länge, men det finns också äldre som gärna vill flytta till ett boende som innebär att man får viss omsorg och socialt umgänge med andra. Därför känns det viktigt att fortsätta bygga ut antalet trygghetsboenden i Linköping, säger Elias Aguirre (S).

Samtidigt vill vi ge Stångåstaden i uppdrag att ställa om fler äldre hus till trygghetsboenden.