SD kan bli vågmästare i Linköping

Linköping riskerar att bli en kommun där Alliansen styr i minoritet och blir beroende av Sverigedemokraterna. Särskilt förvånande är att Liberalerna och Centerpartiet svikit löftet om att inte göra sig beroende av SD.

Linköping har historiskt haft styren över blockgränserna, med politiska företrädare som satt kommunens bästa före den egna prestigen. Den ordningen tycks vara på väg att frångås eftersom Alliansen vill styra i minoritet och därmed gör sig beroende av SD.

– Vi är särskilt förvånade över att L och C redan svikit löftet om att inte ta passivt stöd av SD. Innan valet var de mycket tydliga med att det aldrig skulle ske, säger Jakob Björneke (S).

Agerandet gör att SD blir vågmästare i Linköpingspolitikens viktigaste beslut. Fyra gånger nästa mandatperiod kommer de avgöra budgeten i kommunen.

Gävle är ett exempel på hur illa det kan gå. Där tog Alliansen under förra mandatperioden över styret med SD:s stöd. SD demonstrerade sedan sin makt genom att vid olika tillfällen fälla budgeten hos skiftande styren. På så sätt skapades enorm oreda.

– Ska kommunen slippa styras av företrädare som är beroende av SD:s stöd behöver vi lösningar i den politiska mitten. Jag förstår inte varför L och C väljer att sätta Linköping i den här situationen, säger Jakob Björneke.